Description

As it approaches its third century, a dark, 1830 townhouse is now a light-and-airy home to a young family, thanks to the deft touch of Richard M. Cole & Associates.

The architect’s first step was to obtain permission from the Philadelphia Historical Commission to add windows to the blank side wall, flooding the house with light.

Next came interior alterations. RMC&A moved a gloomy basement kitchen to a newly open first floor and added a sleek, state-of-the-art cookspace and dining area that make optimum use of an existing solarium.

The basement was lightened and brightened to create a children’s playroom and a small recording studio.

Richard M. Cole & Associates transformed a warren of second-floor rooms into an open-plan, master-bedroom suite; the third floor became the children’s lair.